Monday, 18 April 2011

Lotus Notes client SSO problem

After rebuilding my laptop end of last year for some reason the single signon, although installed, did not work as expected and every time I started Notes I had to key in my password. Not a big deal, but definitely annoying.
Searching the web for clues also did not bring any anwsers.
The other week the old laptop was replaced by a new one. Data was copied over from old to new machine, except for the notes.ini file which I deliberately left out hoping it would solve the problem. Well it did not!

At the same time I had for some reason clicked the option to use the workspace bookmark as homepage once too often and the client also started up with the home tab and a workspace tab. Again not a big deal, but annoying. And I could not figure out where that was configured.
After going through all the options in the preferences and all lines in the notes.ini and no luck, I also checked all the folders in the "open list" button (or open list "dock" sidebar). In the "more bookmarks - startup" folder I found the workspace was listed twice. Removing those would at least solve that problem!

And indeed next time starting the Notes client, the extra workspace tab was no longer there. But more important, for some reason the SSO started working again as well. Yeeh!!

I wonder if anyone else has encountered this nice little problem as well?

1 comment:

Anonymous said...

Tom,

I had similar issues with Notes SSO and typically it was due to some other "network provider" starting before the notes sso. If you are using windows xp you can check the provider order by going to your Network Connections, click on the Advanced menu, you'll see a provider order tab. You should see Lotus Notes SSO in there, if it is near the bottom, use the move up button to put it right after the microsoft network login stuff. Windows 7 is a little more difficult to get to the settings, the easiest way is to click on Start, type in view network connections in the search, open that, click on the Organize/layout options and check mark menu bar. Once you have the menu bar you can click on advanced and go to adapter settings, then the same applies, make sure lotus notes sso is near the top.

Hope that helps,
Steve